Avhengig av hvor mye bilen brukes, og hvor den står parkert, bør du både vaske og polere bilen jevnlig. Synlig møkk med gjørme eller salt bør vaskes bort fortløpende for å unngå "sandpapir-effekt". En møkkete bil får lettere riper i lakken fordi sanden som ligger på bilen gir en slipende effekt. Slike merker og slitasjeskader kan du unngå ved å sørge for at du har en ren bil. Får du fugleekskrementer eller mye insekter i fronten av bilen – og solen skinner – bør dette tas bort allerede samme dag. Dette fordi de organiske stoffene brenner seg fast og kan gi permanent skade i lakken allerede etter 24 timer.
En vanlig feil er å kun kjøre bilen i maskinvask på bensinstasjon og lignende. Dette er ikke godt nok. Enten du vasker med eller uten børste så får du ikke bort alt av skit. En børstevask er dessuten mindre skånsom med lakken. Det blir fort vaskeriper og slitasje på lakken, noe som blir spesielt godt synlig i solen. Maskinvask kommer heller ikke til på steder som bak speil, nederst på støtfangere, rundt viskere, oppunder håndtaket på bakluken, ved skiltlys og i dørkarmer.
Derfor bør du også vaske bilen din for hånd, enten du gjør dette selv eller setter bort jobben til noen. Når det gjelder understell så er de mer eller mindre vedlikeholdsfrie, men med klimaet vi har i Norge samt veier som saltes på vinteren, er det lurt å vedlikeholde understellet jevnlig.
Av og til må du også finne frem poleringsprodukter når bilen er vasket ren og fin. Langvarig bruk av sterk såpe og kjemikalier uten noen form for polering av bilen, vasker bort voksen og tørker ut lakken, og den mister dermed sin opprinnelige fleksibilitet og motstandsdyktighet. Lakken blir mer tørr og sprø, og dermed mer utsatt for steinsprut og skader fra for eksempel salt og ekskrementer fra fugler.
En vedlikeholdt lakk er generelt også en forutsetning for at eventuelle reklamasjoner på karosseri og lakk skal kunne imøtekommes. Hvor hyppig du skal ta lakkrens og polere bilen avhenger av hvor mye og hvordan bilen brukes, men et generelt råd er å polere bilen flere ganger i året.
For å avdekke om lakken har behov for polering kan du gjøre følgende: Skyll eller spyl bilen godt med en hageslange eller høytrykkspyler. Når vannet ikke lenger perler seg på ren lakk er det på tide å polere.
Ellers er det tilstrekkelig å vaske bilen med en bilsjampo. Det finnes i dag flere sjampoer på markedet som inneholder voks og som forlenger intervallene mellom hver gang du må polere. Spør gjerne din Audi-forhandler om bilpleieprodukter.
1) Etter at bilen er rengjort og tørket er det en fordel at lakken først renses. Bruk anbefalte lakkrensemidler for å fjerne urenheter, flekker, riper, asfalttjære, oksideringer og for å gjenoppfriske lakkfargen. Da har du et godt grunnlag for en enkel og god polering av bilen. Det finnes i dag en rekke polishprodukter på markedet som gjør poleringsjobben svært enkel.
2) Når bilen er polert i henhold til fabrikantens veiledning kan lakken med stor fordel behandles med en hardvokskonservering. Denne legges på med f.eks en svamp og poleres enkelt av etter den har tørket. Bilen vil nå ha en optimal beskyttelse som gjør lakken adskillig mer motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. Steinsprutskader og andre typer kraftige lakkangrep er det riktignok ikke mulig å gardere seg mot, men en lakk som ikke er vedlikeholdt vil fremstå som «sprø» og langt mer sensibel mot denne type skader.
3) Har du dårlig tid kan du eksempelvis bruke flytende voks på en nyvasket og våt bil. Den sprayer du på og tørker av med en mikrofiberklut. De fleste moderne vokstyper (gjerne flytende) er i dag svært enkle å bruke og gir gode og varige resultater.
Rust oppstår ofte på grunn av dårlig utført reparasjon av tidligere skade eller dårlig vedlikehold. I noen tilfeller kan det også være produksjonsfeil og da har Audi gode garantier som dekker reparasjon.
Det er viktig å melde fra om rust eller skade på bilens lakk så fort du kommer over det. Dersom du får andre til å gjøre alt vedlikeholdsarbeid, er det desto viktigere at du ser over bilen din regelmessig. Går det for lang tid før skader oppdages, kan det som i utgangspunktet var en liten lakkreparasjon, bli en stor og dyr jobb med eventuelt skifte av karosseridel. En god regel er å se nøye over bilen minimum hver vår og høst.
Husk at også nye biler kan få rust hvis de ikke vedlikeholdes riktig. Ved å vaske og polere bilen jevnlig, beskytte lakken med god voks og raskt flekke på steinsprut i lakken, utelukker du de vanligste formene for rustangrep.
Norsk veiklima og kombinasjonen av saltholdig luft, vann, is, snø, sølevann, piggrester, store temperatursvingninger og veier som ofte er bestrødd med knust stein av grov korning kan sies å være ekstremt.
Til tross for at Audi sine bilmodeller generelt er godt forberedt både med sinkbehandlet karosseri og god rustbeskyttelse fra fabrikk, vil saltskader kunne oppstå. Dette stiller store krav til bilens understellsbeskyttelse.
Sørg for jevnlig underspyling av bilen om vinteren, gjerne hver måned, avhengig av kjørelengde og hvor mye det saltes på veiene du kjører på. Veisalt og kjemikalier som veiene strøs med om vinteren er ikke understellets beste venn.
For biler som er utsatt for denne type skader anbefales det sterkt at det foretas en ekstra beskyttelse på aktuelle utsatte områder. Spør gjerne din Audi-forhandler om understellsbeskyttelse.
Har du skinn i interiøret bør dette behandles et par ganger i året. Dette gjelder delskinn, helskinn, dørtrekk osv. Skinn som ikke behandles vil falme, sprekke opp og bli stivt. Det ser ikke like fint ut, er ikke like godt å sitte i og det oppstår lettere rifter og revner.
I ytterste konsekvens kan du også risikere å få avslag på en garantiforespørsel på for eksempel rift i skinnseter dersom de ikke er vedlikeholdt i henhold til Audi sine retningslinjer (se instruksjonsbok). Når det gjelder stoff og plast i interiøret er det en del enklere, og du kommer langt med vanlig rengjøring etter behov. Dette har Audi egne produkter til som gjør jobben til en lek.
Audi-forhandlere over hele landet veileder deg gjerne til å finne de riktige produktene til vanlige bilpleieutfordringer både innvendig og utvendig. Husk at mange rimelige bilpleieprodukter ikke alltid er fullgode alternativer da de kan etterlate matte og skjoldete chromlister eller takrails. Dette belegget kan ofte lett fjernes ved bruk av Audi sine originale produkter, som er samstemt og kvalitetstestet opp mot materialene som er brukt på bilen.
Noen ganger kan det være nødvendig å redusere smitterisiko i bilen. Da er det spesielt viktig at du desinfiserer og vasker alle overflater både før, etter og under kjøreturen.
For å sikre at du fjerner mest mulig av bakteriene på best mulig måte uten å skade interiøret, andebefaler vi å bruke isopropyl-alkohol med minst 70% alkohol og en mikrofiberklut.
Dersom du har seter eller interiørelementer i skinn eller kunstskinn, tar ikke disse skade av å bli desinfisert med alkoholholdige produkter. Dog kan gjentatt hard skrubbing av skinnseter og andre liknende overflater over tid føre til misfarging. Unngå derfor å skrubbe for hardt. Vi råder deg også til å bruke skinnbevarende produkter på disse områdene etter at du har desinfisert interiøret.
Vask også over eksteriøroverflater som dørhåndtak, dørrammer, vindusrammer og bagasjeromshåndtak. Her må du ikke bruke produkter som inneholder hydrogenperoksid, da dette kan skade overflatene.